Spletni imenik

Subtitle

Blog

Kapljicno namakanje je primerno predvsem za vrtickarje

Posted by matej.medved1 on September 26, 2018 at 5:20 AM

Mnogi vrtičkarji se zavedajo, da je najbolj preprosta in tudi najbolj ugodna rešitev za njihove vrtove mehke ploščate cevi s kapljači na razdalji 20 centimetrov. Tak sistem namakanja se imenuje kapljično namakanje. V praksi je to oblika namakanja s cevmi, ki so položene ob vrtnine ali med posamezne vrste. Gre za povsem profesionalno obliko namakanja.


Ker je tovrstno namakanje praviloma namenjeno razmeroma majhnim površinam, so za tak sistem potrebne manjše oziroma kratke cevi. Tudi zaradi tega lahko povsem brez težav zagotovimo zadosten tlak v ceveh. Zaradi tega je namakanje veliko bolj enakomerno. Od razpoložljivosti tlaka pa je najbolj odvisno, kako dolgo bomo morali neko površino namakati.

Cevi kapljičnega namakanja so večinoma ugodne

Meter takih cevi, ki jih vsebuje kapljično namakanje, ponavadi stane malo. V povprečju nekje do 24 centov. Veliko večji strošek pa lahko predstavljajo trajne okrogle bolj toge cevi, ki imajo že vgrajene kapljače, ki imajo življenjsko dobo tudi več kot deset let.

You need Adobe Flash Player to view this content.


Osnova sistema je močnejša gibljiva cev

Kapljično namakanje ima ponavadi močnejšo gibljivo cev, ki je najpogosteje kar alkatenska. Ta vsebuje glavno priklopno spojko, ki je namenjena za dovodu vode. Nanjo so pravokotno nameščene oziroma priključene ploščate namakalne cevi. Ko se te napolnijo z vodo, postanejo okrogle. Na koncu vrst se te zaključijo. Priključni ventili pa vsebujejo pipice, tako da lahko posamezno cev zapremo po potrebi. Ves čas je potrebno biti pozoren tudi na jakost dotoka, sploh pa če nimamo primernega regulatorja tlaka. Dotok moramo zmanjšati, če so cevi trde kot top.

Najbolj preprosta oblika namakanja

Kapljično namakanje je lahko tudi povsem preprosto. Najbolj preprosto različico tovrstnega namakalnega sistema lahko naredimo brez razdelilne cevi. Potrebujemo samo eno daljšo namakalno cev. To kot kačo razpeljemo med vrstami. Priključimo pa jo direktno na dovod vode. Najlaže to naredimo tako, da jo priključimo ob dolžini cevi, ki zadostuje za povsem povprečne vrtove. Na ta način bo v njej zadostoval tudi tlak, ki je potreben za kakovostno delovanje namakalnega sistema.

Kapljično namakanje je pri nas in tudi v tujini kar precej priljubljeni. Tak način namakanja je značilen predvsem za manjša območja. Tudi strošek, ki ga porabimo zanj, je precej majhen.

Categories: Splosno

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments