Spletni imenik

Subtitle

Blog

Velikana sodobne fotografije

Posted by matej.medved1 on March 6, 2014 at 1:55 PM

Jutri bodo v ajdovski Pilonovi galeriji odprli skupno razstavo dveh velikanov moderne fotografije. Prva je posvečena zgodnjim opusom Andréja Kertésza. Ta je kot mlad oficir avstro-ogrske vojske preživel na Goriškem nekaj mesecev med letoma 1914 in 1915. Iz tega obdobja se je ohranilo nekaj fotografij na dunajskem vojnem inštitutu. Center za raziskavo in arhiviranje fotografije iz Spilimbega v Italiji je odkril in uredil gradivo in ga skupaj s Pokrajinskimi muzeji v Gorici (Italija) predstavil na razstavi in v katalogu. Zdaj to zbirko predstavljajo v Pilonovi galeriji. Med posnetki je tudi nekaj slovenskih krajev iz okolice Gorice. Fotografski opus Vena Pilona je sicer že znan, a tokrat posvečajo pozornost dvema skupinama posnetkov, ki osvetlijo zgodnjo in pozno črno-belo fotografijo slovenskega avtorja. Skupina posnetkov iz zgodnjih 20. let je sad Pilonovega raziskovanja okolice na Vipavskem in Krasu, ki naj bi prikazala slovenske kraje in ljudi pod Italijo. Večino gradiva za nesojeni album, posvečen Primorski, sicer hrani Slovenski etnografski muzej v Ljubljani, a se je tudi v njihovi zbirki našlo nekaj originalnih posnetkov, ki so tokrat prvič predstavljeni domači ajdovski publiki.

Decembrske knjižne čajanke

V ospredju decembrskih knjižnih čajank bodo darilne knjige, tiste, primerne letnemu času, torej o zimi, snežnem metežu in sneženih možeh, pravljične zgodbe, ki bralca peljejo od Miklavža do božiča, pa čez novoletne čudeže do »dvanajstih starih mož, ki že leta vrtijo naš čas«, so sporočili iz Mladinske knjige Trgovine, prirediteljice čajank.

U2 v Dvorani slavnih rockerjev

Rokovski skupini U2 in Pretenders, pa tudi soul pevec Percy Sledge se bodo pridružili drugim glasbenim legendam v Dvorani slavnih rockerjev (Rock'n'roll Hall of Fame) na proslavi 20-letnice ustanovitve te dvorane prihodnje leto, je sporočil organizator. Pevci R&B The O'Jays in ameriški blues kitarist Buddy Guy bodo prav tako sprejeti leta 2005. Izbor za dvorano slavnih, ki predstavlja največje glasbene zvezdnike, opravlja kolegij glasbenikov, strokovnjakov in novinarjev, pri čemer lahko umetniki dobijo priznanje šele 25 let po izdaji prve plošče. Dvajseta slovesnost bo 14. marca v New Yorku. K. R.

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments