Spletni imenik

Subtitle

Blog

Predvidljiva reproduktivna starost

Posted by matej.medved1 on December 12, 2013 at 2:15 AM

Velikost jajčnika kaže na število preostalih jajčec, trdijo angleški strokovnjaki. Z ultrazvočno preiskavo čez trebušno steno lahko določijo reproduktivno starost in začetek menopavze. Dr. Hamish Wallace z edinburške univerze verjame, da so ti podatki čedalje pomembnejši. Tako se bodo, denimo, ženske, ki so bile v mladosti zdravljene zaradi rakavih obolenj, lahko prepričale o plodnosti. Podatki bodo pomagali ženskam tudi pri odločitvi, kako dolgo lahko odlašajo z materinstvom zaradi kariere. 

 Ko možgani samo vidijo

 Človeški organizem zaznava tudi umetni del telesa kot svojega, trdijo angleški strokovnjaki. Razlikovanje lastnega organizma od drugih je, denimo, vsakdanja naloga živali v naravnem okolju, uspešno pa jo uresničuje živčni sistem. Kadar je prizadet, utegnejo biti motena tudi tako preprosta opravila, kot je hranjenje. Živo bitje je lahko lačno, a če ne zmore narediti načrtovanega giba, ki mu omogoča dostop do hrane, se ne bo nasitilo. Henrik Ehrsson je izvedel zanimiv poskus o odzivanju človeških možganov na umetno roko. Prostovoljci so skrili desno roko pod mizo, namesto nje pa so jim pritrdili umetno, gumijasto protezo. Dražili so zdaj eno zdaj drugo roko in že po enajstih sekundah so umetno začutili kot svojo. Informacije se zbirajo in analizirajo v delu možganov, imenovanem premotorični korteks. Pridobimo jih z vidom, dotikom in občutkom za lokacijo. Kadar ni podatkov zadnjih dveh, možgani predvidevajo, da je informacija, ki prihaja iz organa vida, ključna. Zato so možgani vseh prostovoljcev prepoznali umetno roko kot lastno. DPA

 Neprimerna otroška hrana

 Obroki za otroke, ki jih ponujajo v ameriških restavracijah, so neprimerni, saj ne izpolnjujejo niti osnovnih prehrambnih zahtev. Strokovnjaki so pregledali sto enainštirideset obrokov in ugotovili, da je večina pretirano kaloričnih ter da vsebuje preveč maščob in premalo esencialnih vitaminov in mineralov. Čeprav pristojne oblasti zatrjujejo, da je prehrana v šolah in vrtcih drugačna, so starši skeptični in čakajo, kaj bodo pokazale najnovejše raziskave. 

 Prehladni virus ubija rakave celice

 V Avstraliji, kjer je največ obolelih za najnevarnejšo obliko kožnega raka, se je rodila nova ideja za izdelavo cepiva proti melanomu. Znanstveniki so ugotovili, da cepivo, izdelano iz spremenjenega virusa coxsackie, uničuje rakave celice. Pri poskusih na miših se tumorske celice niso več razmnoževale in tumor je sčasoma popolnoma izginil. Med prvimi, ki so raziskovali učinkovitost zdravljenja melanoma z virusom, ki povzroča tudi prehlad, je avstralski strokovnjak Darren Shafren. Zdaj njegovo delo nadaljujejo na univerzi v Erlangnu. Cepivo bi radi modificirali tako, da ne bi povzročalo prehlada. 

Zelenjava proti pljučnemu raku

 Dve neodvisni obsežni raziskavi kažeta, kako pomemben je izbor hrane za varovanje pred nastankom pljučnega raka. Ljudje, ki pojedo veliko korenja, bogatega s karotenoidi, in paradižnika, ki vsebuje mnogo likopena, zmanjšajo verjetnost za nastanek pljučnega raka za več kot šestdeset odstotkov. Pozitiven učinek korenja in paradižnika so opazili samo pri nekadilcih. Prav tako koristen je brokoli in njemu sorodna zelenjava. Snovi, ki jih uvrščajo med izotiocianate, delujejo antioksidativno. V telesu lovijo nevarne proste radikale in zmanjšujejo njihovo učinkovitost. Raziskavi imata toliko večjo težo, saj sta potekali dobrih deset let in zajeli večje število ljudi.  

Sojino mleko varuje pred osteoporozo

 Danski strokovnjaki trdijo, da lahko z enostavnimi ukrepi ustavimo naraščanje osteoporoze pri ženskah. V menopavzi se mineralna gostota kosti zaradi hormonskih sprememb manjša. Če bi ženske redno uživale sojine izdelke, se v dveh letih po menopavzi njihova kostna masa ne bi zmanjšala, so ugotovili. Pri kontrolni skupini, ki rastlinskih proteinov izoflavenoidov ni uživala, pa se je kostna masa hrbtenice zmanjšala za štiri odstotke. Znanstvenica Eva Lydeking - Olsen je prepričana, da moramo v kritičnih letih prehrani posvetiti več pozornosti, kot je veljalo do sedaj. Dinamičen proces nalaganja mineralov v kosteh in izločanja iz njih še ni v celoti pojasnjen, očitno pa lahko na starost brez osteoporoze vplivamo med menopavzo kar sami, brez zdravil. 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments