Spletni imenik

Blog

view:  full / summary

Temnejsa barva in prakticni material nasega novega kavca

Posted by matej.medved1 on January 4, 2018 at 7:20 AM Comments comments (0)

Po sedmih letih je čas za novo sedežno garnituro. Ko sva kupovala svojo prvo, še nisva imela otrok. Seveda je bila izbira predvsem estetske narave in ne toliko praktične, kot potrebuješ kasneje, ko imaš majhne otroke. Ob selitvi v najino prvo stanovanje sva pred sedmimi leti izbrala čudovit bel usnjen kavč. Kotne sedežne garniture so bile že takrat zelo lepe, moderne in dostopne po ugodnih cenah. A kmalu sva ugotovila, da usnje ni ravno najbolj prijetno. Pozimi kar malo zebe, če sediš na hladnem usnju, poleti pa se z golo kožo prilepiš nanj. A kako je neuporabna bela barva kotne sedežne garniture, pa sva ugotovila šele, ko je najin prvi otrok začel kobacati. S svojimi rokami, popackanimi s čokolado ali kakšno omako, se je seveda opiral na kavč in odtisi so bili povsod. Nenehno čiščenje mi je šlo na živce, zato sem velikokrat kar malo zamižala na eno oko, da nisem videla umazanije.


Pri otrocih se vsaka packa pozna

A do vrhunca neuporabnosti najine kotne sedežne garniture v beli barvi, je prišlo šele z drugim otrokom. Takrat pa res spoznaš, da je bila izbira bele barve velika neumnost in napaka. Letos je čas, da naredimo korak naprej in zamenjamo naš kavč za bolj uporabnega. Seveda je bel usnjen kavč lep, a le dokler je čist. Pri majhnih otrocih pa ni dejansko nikoli čist. Zato sva se odpravila v salon pohištva izbirati kotne sedežne garniture, tokrat ne v usnju in definitivno ne v beli barvi. Kar nekaj kavčev sva pogledala, na koncu pa sva se odločila za sivo kotno sedežno garnituro iz mikrofibre.


Hitra dostava

V salonu so nam povedali, da je rok dobavljivosti dva meseca. A na najino presenečenje, so naju poklicali že čez 3 tedne, da bo dobava takrat. Stari bel usnjen kavč sva očistila in ugodno prodala na spletu. Mlad par brez otrok ga je bil še kako vesel. Mi pa smo bili zelo veseli naše nove kotne sedežne garniture v sivi barvi. Poleg praktične barve in materiala, pa je naš kavč imel tudi raztegljivo ležišče za naše obiske. Ni mi žal za takšen nakup.

Avtosedezi

Posted by matej.medved1 on December 14, 2017 at 8:50 PM Comments comments (0)

Sedaj, ko že veste, kakšno vlogo in kako pomembni so otroški avtosedeži, je najbolj smiselno, da se odločite za nakup tega, če je že čas zanj. Kdaj pa je čas zanj? Takrat, ko otrok doseže pravo velikost ali težo, kajti ti so primerni zgolj za otroke, ki prerastejo lupinice, v katerih jih nosimo in vozimo že od prvih dni življenja.

Na voljo je kar nekaj otroške opreme in pripomočkov. Med to je tudi oprema, ki je zakonsko določena in obvezna in med katero sodijo prav https://www.mali-vragci.si/otroski-avtosedezi/" target="_blank" rel="nofollow">avtosedeži. Kar je zagotovo najbolj smiselno in pravilno, kajti v primeru prometnih nezgod, so tisti, ki lahko rešijo življenje našega malčka, ali pa omilijo posledice nezgode, katere bi verjetno lahko bilo veliko huje, če ne najhuje, če avtosedeža sploh ne bi imeli.

Ker je določena oprema nujna, običajno za to poskrbimo še predno se potreba pojavi. To pomeni, da bomo tudi avtosedež kupili prej, da ko bo otrok dovolj velik, da ga bomo enostavno vstavili v avtomobil in bo ta pripravljen na vožnjo.

So pa otroški avtosedeži različni, ne razlikujejo se samo po barvah in od proizvajalca do proizvajalca, pač pa tudi po kakovosti, po varnosti katero zagotavljajo, po funkcijah, ipd. Zato je pomembno, da se že takoj odločimo, kateri avtosedeži pridejo v poštev za nas. Ker gre za nakup, katerega opravimo enkrat in seveda ne želimo hitro menjati tega ampak želimo, da do konca služi svojemu namenu. Zato je dobro, da se prej pozanimamo o vseh ponudbah, preverimo prednosti in slabosti in se šele potem odločimo za nakup. Res pa je tudi, da so cenovni razredi zelo različni in je tako razpon med cenami lahko zelo velik. Kar nas bo presenetilo mogoče, pa vendar vsak ima svoje prednosti in pomembno je najbolj to, da lahko vsak od nas najde ustreznega. Če slučajno nismo prperičani o izbiri in bi potrebovali pomoč pri nakupu, se lahko obrnemo tudi direktno na prodajalce, ki nam lahko najbolje svetujejo, kateri avtosedež je najbolj primeren za nas oziroma našega malčka. Ker nam bodo tudi znali pojasniti razlike med njimi, bo tako odločitev lažja.

Ne samo, da smo z avtosedežem poskrbeli za to, da spoštujemo zakonske in prometne predpise, prav tako smo svojim najmlajšim zagotovili mero varnosti, katero mu lahko. Vsaj na tisto kar lahko vplivamo, je dobro, da to tudi storimo.

Barbecue kot sinonim za druzenje ob hrani

Posted by matej.medved1 on December 13, 2017 at 6:15 AM Comments comments (0)

Ob večerih običajno nimam kaj veliko energije in velikokrat obsedim na kavču pred televizorjem. Zakaj pa ne? Moji dnevi so prava norišnica ob službi, majhnih otrocih in tisoč opravkih čez dan. Zato se zvečer velikokrat s pravim zadovoljstvom zleknem pred televizor. Pred kratkim pa sem naletela na zanimiv ameriški dokumentarec. Glavna tema je bila druženje ob hrani. In predvsem zanimiv mi je bil del, kjer so predstavili barbecue. Barbecue sam po sebi pomeni način kuhanja / pečenja na žaru. V zadnjih letih pa je zelo popularen postal tudi pri nas. Beseda prihaja iz Amerike, saj so tudi za Američane značilni domači pikniki ob pečenju mesa na žaru.


Pri nas je barbecue bolj poznan kot roštilj

Pri nas je bolj kot barbecue, v uporabi beseda žar ali roštilj. Sama si sploh ne predstavljam brez piknika brez priprave mesa na žaru. Če bi gostom ponudila samo narezke in pecivo, bi bilo premalo. Kuhanje cel dan za kup ljudi in potem pospravljanje kupa posode me prav nič ne privlači. Zato je pač logična in najbolj enostavna izbira žar. Kuhinje sploh ne potrebuješ, meso samo enostavno položiš na rešetke in pečenje se začne. Mogoče je prav zaradi enostavnosti in odličnega okusa hrane postal barecue tudi pri nas tako priljubljen.

Druženje je lepše ob hrani

V dokumentarec je bilo potem prikazano kako se različna ljudstva večinoma družijo ob hrani. Običajno je hrana res nekaj kar povezuje ljudi. Pri nas je resnično hrana tista, ki poskrbi za druženje. Mogoče je že v naši kulturi navada, da obiskom običajno postrežemo vsaj s kakšnimi piškoti ali pecivom. Če pa že koga povabimo na obisk, je vedno na mizi tudi hrana. Tudi v ožjem krogu družine, je hrana tista, ki povezuje. Zberemo se za mizo ob kosilu ali ob večerji. Lažje se je pogovarjati ob hrani, kot brez nje. A roštilj oziroma vse kar je povezano s konceptom barbecue-a zaživi predvsem v toplih mesecih. Običajno se v domači organizaciji žar uporablja predvsem ob piknikih. V zimskem času, pa se na pojedino pečenja iz žara raje odpravimo v kakšno dobro restavracijo.

Moja nova pisarna

Posted by matej.medved1 on December 4, 2017 at 10:05 AM Comments comments (0)

Svoje nove pisarniške prostore moram popolnoma na novo opremiti. Končno so dokončali z vsemi inštalacijami v naši novi poslovni zgradbi in prostori so končno vseljivi. Imamo že postavljen parket in notranja vrata, vse ostalo pa me še čaka. Vse od luči, pisalnega pohištva, stolov do obešalnikov itd. bo treba nakupiti. A dobri prodajalci so se znašli. Ko so zaslišali, da se bodo kmalu odprli novi poslovni prostori, so nas zasuli z reklamami tipa »oprema poslovni prostor«. Prejela sem kar nekaj elektronske pošte s takim naslovom, ki sem jo sprva spregledala. Potem pa, ko sem dejansko opremo poslovnih prostorov iskala, sem šla preverit tudi ta sporočila.


A tu ni bila le elektronska pošta. Pred stavbo so na reklamnih panojih viseli giga plakati »oprema poslovni prostor«, kjer naj bi imeli najnovejšo, moderno in ugodno opremo za poslovne prostore. Potem so nas v službenih nabiralnikih čakali letaki in zloženke seveda o opremi poslovnih prostorov.

Izbor dveh salonov

Prišel je dan odločitve in sem malo prebrskala po omenjenih letakih. Izbrala sem dva salona v bližini in se odpeljala na ogled. Že na samem vhodu zagledam tablo »oprema poslovni prostor«. Odpravim se v velik salon in se zagledam v čudovite bele mize z visokim sijajem. Zraven so bili lepi usnjeni pisarniški stoli sive barve. Bila je ljubezen na prvi pogled. To želim imeti. Malo sem se sprehodila še mimo drugih razstavnih artiklov, a mi nič ni padlo v oči. S prijaznim prodajalcem sem se dogovorila za ponudbo. Potrebovala sem 4 velike pisalne mize in 4 pisarniške stole. Ker nisem želela preveč monotonosti, sem izbrala dva stola v sivi barvi, dva pa v vijolični. Ponudbo mi bodo poslali po mailu, a kolikor sem uspela izvedeti bo cena povsem primerna moji denarnici.

Ugodna ponudba

Vseeno sem se zapeljala še v drugi salon, kjer so imeli veliko lepih razstavnih artiklov. A vseeno se nisem v nobenega tako zaljubila kot v mojo beli sijočo pisalno mizo iz prvega salona. Čez nekaj dni sem dobila ponudbo in bila sem vesela, saj me nakup ne bo udaril prehudo po denarnici. Potrdila sem naročilo in počakala dobra dva tedna za dostavo. Ko so pohištvo pripeljali, je na škatlah pisalo oprema poslovni prostor in bila sem zelo vesela.

Starsi so prijateljici kupili stanovanje

Posted by matej.medved1 on December 1, 2017 at 5:40 AM Comments comments (0)

Moja prijateljica je res rojena pod srečno zvezdo. Starši so ji namreč kupili stanovanje v Ljubljani. Ja, prav zares, dobila je lastno stanovanje v Ljubljani. In zanj ne bo odplačevala doživljenjskega kredita, niti ne bo imela težav z obnovo. Stanovanje je namreč novo. A kako sem izvedela za to novico. Nekega dne prejmem SMS sporočilo, kjer je pisalo: »stanovanje Ljubljana«. Poslala mi ga je prijateljica. Nič mi ni bilo jasno. Zato sem ji odgovorila samo z vprašajem. Mislila sem, da se je zmotila. A kmalu sem dobila povratno sporočilo, da se morava nujno dobiti na kavi, saj ima novice zame. Naslednji dan sva se dobili na kavi v mestu.


Presenečenje v kavarni

Sedela je v najini priljubljeni kavarni z največjim nasmehom na obrazu. Res nisem vedela kaj se dogaja. Mislila sem, da se je zaljubila. Potem iz torbice vzame kuverto, na kateri je pisalo stanovanje Ljubljana. Še vedno mi ni bilo nič jasno. Iz kuverte vzame nekaj fotografij in dva identična ključa. Ogledam si fotografije novega, čudovito urejenega in opremljenega stanovanja. Ima dve spalnici, kuhinjo z jedilnico, dnevni prostor, kopalnico in velik balkon. Prijateljica mi je povedala, da so ji starši kupili točno to stanovanje. Tudi zanjo je bilo presenečenje, saj so ji ob rojstnem dnevu v poštnem nabiralniku pustili samo kuverto z napisom stanovanje Ljubljana.

Ogled stanovanja

Obe čisto navdušeni od veselja, sva se zapeljali v center Ljubljane, kjer sva vstopili v čudovito svetlo stanovanje. Že ob vhodnih vratih sem dobila prijeten občutek domačnosti. Res mi je bilo všeč in vesela sem bila za prijateljico. Vprašala me je, če bom njena sostanovalka. Čisto nič mi ni bilo jasno. Nikoli se nisva pogovarjali, da bova živeli skupaj. A vedela je za moje težave v najemniškem stanovanju. Imela sem namreč drago najemnino in zoprne sostanovalke. Stanovanje Ljubljana bo najino! Dogovorile sva se, da bom plačevala nekaj položnic. Vsaka bo imela svojo prostorno sobo. Resnično sem bila vesela, da imam tako prijateljico.

Že čez dober mesec, sem se preselila k njej. Ona se je preselila dva tedna pred mano, jaz pa sem morala prej še nekaj stvari urediti v svojem starem stanovanju. Nazdravili sva na začetek nečesa novega.

Lastnika takšnega stanovanja bi lahko zanimale tudi kotne sedežne garniture.

Youtube

Posted by matej.medved1 on August 26, 2014 at 12:00 AM Comments comments (0)

Veliko bolj »kul« pa je arhiv glasbenih videov, ki je čedalje večji. Ljubitelji rokovske klasike lahko najdejo na tisoče ur glasbe Dylana, Beatlov, Stonesov itd. Postal pa je tudi vir novejše glasbe. Avgusta je z družbo Warner Brothers podpisal pogodbo o prevzemu glasbenega materiala, ki je njena last. Tik preden ga je prevzel Google, je bil sklenjen sporazum z Universal Music in Sony-BMG. Še pred nedavnim se je zdela YouTubova trditev, da bo ponudil »vsak glasbeni video, ki je bil kdaj posnet«, pretiravanje, zdaj se to zdi mogoče. Kritiki pravijo, da bi bil problem le deloma rešen, čeprav bi YouTube podpisal sporazum z vsemi diskografskimi hišami. Veliko avtorskih pravic je namreč v lasti filmskih studiev in glasbenikov. Pogajanja bi trajala v nedogled.

 

»Če bi bili pri YouTubu pametni, bi odstranili ves material, obremenjen z avtorskimi pravicami, in svoje poslovanje opirali samo na vsebine, ki jih ustvarijo uporabniki,« se je oglasil neki kritik. »Dejstvo, da tega ne bodo storili, mi pove, da se bojijo, kaj bi se zgodilo potem.«

 

Svet brez YouTuba nepredstavljiv

 

Potem je prišla velika novica in YouTubovi problemi so zdaj Googlovi. A čeprav bi se na YouTube zrušile vse težave z avtorskimi pravicami, bi prevladala naklonjenost, ki si jo je pridobil v srcih milijonov uporabnikov. Eno od njegovih najpomembnejših pravil, da lahko vsakdo, ki ima doma vsaj osnovno digitalno opremo, povzdigne svoj glas, je zdaj vgrajeno v življenje milijonov. Sveta brez YouTuba si ni več mogoče zamisliti.


Dell laptop adapters

Velikana sodobne fotografije

Posted by matej.medved1 on March 6, 2014 at 1:55 PM Comments comments (0)

Jutri bodo v ajdovski Pilonovi galeriji odprli skupno razstavo dveh velikanov moderne fotografije. Prva je posvečena zgodnjim opusom Andréja Kertésza. Ta je kot mlad oficir avstro-ogrske vojske preživel na Goriškem nekaj mesecev med letoma 1914 in 1915. Iz tega obdobja se je ohranilo nekaj fotografij na dunajskem vojnem inštitutu. Center za raziskavo in arhiviranje fotografije iz Spilimbega v Italiji je odkril in uredil gradivo in ga skupaj s Pokrajinskimi muzeji v Gorici (Italija) predstavil na razstavi in v katalogu. Zdaj to zbirko predstavljajo v Pilonovi galeriji. Med posnetki je tudi nekaj slovenskih krajev iz okolice Gorice. Fotografski opus Vena Pilona je sicer že znan, a tokrat posvečajo pozornost dvema skupinama posnetkov, ki osvetlijo zgodnjo in pozno črno-belo fotografijo slovenskega avtorja. Skupina posnetkov iz zgodnjih 20. let je sad Pilonovega raziskovanja okolice na Vipavskem in Krasu, ki naj bi prikazala slovenske kraje in ljudi pod Italijo. Večino gradiva za nesojeni album, posvečen Primorski, sicer hrani Slovenski etnografski muzej v Ljubljani, a se je tudi v njihovi zbirki našlo nekaj originalnih posnetkov, ki so tokrat prvič predstavljeni domači ajdovski publiki.

Decembrske knjižne čajanke

V ospredju decembrskih knjižnih čajank bodo darilne knjige, tiste, primerne letnemu času, torej o zimi, snežnem metežu in sneženih možeh, pravljične zgodbe, ki bralca peljejo od Miklavža do božiča, pa čez novoletne čudeže do »dvanajstih starih mož, ki že leta vrtijo naš čas«, so sporočili iz Mladinske knjige Trgovine, prirediteljice čajank.

U2 v Dvorani slavnih rockerjev

Rokovski skupini U2 in Pretenders, pa tudi soul pevec Percy Sledge se bodo pridružili drugim glasbenim legendam v Dvorani slavnih rockerjev (Rock'n'roll Hall of Fame) na proslavi 20-letnice ustanovitve te dvorane prihodnje leto, je sporočil organizator. Pevci R&B The O'Jays in ameriški blues kitarist Buddy Guy bodo prav tako sprejeti leta 2005. Izbor za dvorano slavnih, ki predstavlja največje glasbene zvezdnike, opravlja kolegij glasbenikov, strokovnjakov in novinarjev, pri čemer lahko umetniki dobijo priznanje šele 25 let po izdaji prve plošče. Dvajseta slovesnost bo 14. marca v New Yorku. K. R.

 

Keratinski podaljski

Posted by matej.medved1 on January 4, 2014 at 1:05 PM Comments comments (0)

Od začetka uporaba keratinskih lasnih podaljškov izgleda kar precej zahtevno, vendar pa, če smo pri nameščanju lasnih podaljškov s keratinskimi čepki in pri negi le teh pozorni in jim posvetimo nekaj časa, niso več tako zahtevni in se jih precej hitro navadimo. Keratinski lasni podaljški se na lase pritrdijo s posebnimi čepki, tako imenovanimi keratinskimi čepki, da vse skupaj drži, pa se potrebuje še s posebno toplotno metodo na naše naravne lase. Najbolje je, če jih lahko pritrdi oseba, ki se na to spozna, saj je to precej zahteven postopek, če ga opravljamo prvič.

Keratinski podaljški se namestijo ob lasišče, tako da se jih čim manj opazi. Če so keratinski podaljški dobre kvalitete, potem jih lahko dodatno oblikujemo tudi sami, na primer likamo, barvamo in oblikujemo z oblikovalcem las. Lahko jih tudi utrdimo z utrjevalcem ali kakšnim drugim pripomočkom za oblikovanje las. Vendar pa pri tem moramo paziti, da jih ne oblikujemo preblizu spojev, saj se na ta način lahko keratinski spoji uničijo in lasje ne izgledajo več lepi. Najbolje je, če izberemo remy kvaliteto, to so takšni podaljški, ki so enakomerno razporejeni, vsi lasje so obrnjeni enako, od korena do konic.

Na tak način nam dlje časa izgledajo lepo in se ne vozlajo, lažje jih razčešemo. Ker keratinski lasni podaljški precej obtežijo naše lase, so primerni za tiste, ki imajo močnejše lase ali bolj goste, manj pa za tiste z redkimi lasmi. Kljub temu pa so primerni za krajše nošenje, tako da jih krajši čas lahko nosijo tudi tiste ženske, ki nimajo tako močnih las.

Les-certifikat

Posted by matej.medved1 on December 13, 2013 at 1:40 AM Comments comments (0)

Namen certifikatov je ozaveščenemu kupcu zagotoviti, da je kupil les iz gozdov, s katerimi gospodarijo dokazano neoporečno

 Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, ki upravlja okoli 270.000 hektarov državnih gozdov, je lani jeseni začel izvajati pilotni projekt certifikacije gozdov po standardih FSC. Projekt izvajajo na nekaj manj kot 16.000 hektarov velikem območju kočevskih gozdov in bo končan v prvi polovici leta. Predvidoma do konca letošnjega leta bodo dosegli certifikat FSC za celotno območje državnih gozdov, konec leta 2005 naj bi ta certifikat o gospodarjenju po načelih trajnosti, večnamenskosti in sonaravnosti imeli tudi zasebni gozdovi.

V Evropi delujeta dve certifikacijski shemi oziroma dva načina, ki dokazujeta kupcem, da lesni proizvodi, ki jih kupujejo, izvirajo iz neodvisno certificiranih gozdov: PEFC (Pan European Forest Certification, Vseevropska gozdna certifikacija) in FSCSEX (Forest Stewardship Council, Svet za nadzor gozdov). Oba načina certifikacije sta nastala kot odgovor nevladnih organizacij na izkoriščanje tropskih gozdov, zlasti v Afriki. Tako je namen certifikatov, da ozaveščenemu kupcu lesnih izdelkov zagotovijo izbiro, da lahko kupi les, ki izvira iz gozdov, s katerimi gospodarijo dokazano neoporečno. Tako sledijo sodobnemu gozdarstvu, kjer ni bistvena le trajna proizvodnja obnovljivega lesa, ampak še spekter drugih funkcij, kot so zaščita tal in vodnih virov, biodiverziteta, rekreacija in drugo.

 FSC je nastal v začetku 90-ih let in ga podpirajo največje in najvplivnejše neodvisne okoljske organizacije kot so WWF in Greenpeace, pa tudi trg in industrija več razvitih držav. FSC ima ta čas prevladujoči vpliv na trgu certificiranega lesa, čeprav je po shemi PEFC, ki deluje od leta 1999, certificirana večja površina gozdov, in sicer na več kakor 40 milijonov hektarov. Standardi obeh certifikacijskih sistemov se nekoliko razlikujejo, tako da recimo PEFC priznava golosek v primeru, če zanj obstajajo gojitveni razlogi, FSC pa ga prepoveduje. Za lastnike manjših površin je bolj ugodna certifikacija PEFC, saj poleg posamezne in skupinske omogoča tudi regijsko certifikacijo, ki predstavlja manjši strošek za lastnika. Vsekakor pa PEFC in FSC ne priznavata drug drugega, kar povzroča zmedo in težave.

 Na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov so se za certifikacijo po shemi FSC odločili na zahtevo oziroma priporočila slovenske lesne industrije. »Kupec in trg zahtevata samo FSC, ki je najstarejši in najbolj poznan sistem certificiranja,« je poveda. Na Kočevskem so tako začeli pilotni projekt certificiranja na 15.814 hektarov gozdov, kjer so predstavniki angleškega podjetja, ki je akreditirano za izvedbo certificiranja po shemi FCS, ugotovili, da slovensko gospodarjenje z gozdovi ne le dosega, ampak presega merila, ki jih zahteva FSC. Toda težava je seveda v tem, da Slovenija nima potrdila, ki bi dokazovalo dodobra uveljavljeno sonaravno gospodarjenje z gozdovi.

 Certifikacija bo potekala v dveh delih: Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov bo zagotovil certificiranje gozdov, kar pomeni, da bodo morali dokazati, da gozdovi ustrezajo zapisanim smernicam, kot je na primer prepoved golosečnje, urejenost cest in njihovo odvodnjavanje, naravno pomlajevanje, varnost gozdnih delavcev pri delu in podobno. Te smernice mora upoštevati vsa zainteresirana javnost – Sklad, Zavod za gozdove, koncesionar, nevladne organizacije. V primeru izpolnitve vseh smernic bo FSC izdala certifikat, ki bo veljal pet let, s tem, da bo FCS v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in lastnimi inšpektorji najmanj enkrat na leto preverjal, ali smernice upoštevajo ali ne.

 Drugi del certificiranja lesnih izdelkov poteka po podjetjih. Med njimi jih nekaj že ima certifikate FSC, vendar v Sloveniji ne morejo kupovati certificiranega lesa in so ga zato prisiljena uvažati iz Avstrije ali Hrvaške. Ta podjetja že izpolnjujejo predpisane pogoje FSC v celotnem proizvodnem postopku, ki mora biti okolju in ljudem prijazen. Podobno se na pridobitev omenjenega certifikata pripravljajo v Snežniku, kjer pričakujejo, da bodo certifikat prejeli do konca leta.

 Na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov ocenjujejo, da bodo za pridobitev certifikata FSC za vse državne gozdove potrebovali od 10 do 15 milijonov tolarjev, saj je strošek največji ob pridobitvi certifikata, pozneje, v prihodnjih petih letih, pa še enkrat toliko. Da pa bo ta projekt do konca leta 2005 izpeljan tudi za zasebne gozdove (projekt bo vodila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije) bo po grobih ocenah potrebnih od 25 do 30 milijonov tolarjev. Obstaj velika možnost, da bi vsaj za državne gozdove pridobili še certifikat PEFC, saj bi tako povečali konkurenčnost slovenske lesne industrije.

Predvidljiva reproduktivna starost

Posted by matej.medved1 on December 12, 2013 at 2:15 AM Comments comments (0)

Velikost jajčnika kaže na število preostalih jajčec, trdijo angleški strokovnjaki. Z ultrazvočno preiskavo čez trebušno steno lahko določijo reproduktivno starost in začetek menopavze. Dr. Hamish Wallace z edinburške univerze verjame, da so ti podatki čedalje pomembnejši. Tako se bodo, denimo, ženske, ki so bile v mladosti zdravljene zaradi rakavih obolenj, lahko prepričale o plodnosti. Podatki bodo pomagali ženskam tudi pri odločitvi, kako dolgo lahko odlašajo z materinstvom zaradi kariere. 

 Ko možgani samo vidijo

 Človeški organizem zaznava tudi umetni del telesa kot svojega, trdijo angleški strokovnjaki. Razlikovanje lastnega organizma od drugih je, denimo, vsakdanja naloga živali v naravnem okolju, uspešno pa jo uresničuje živčni sistem. Kadar je prizadet, utegnejo biti motena tudi tako preprosta opravila, kot je hranjenje. Živo bitje je lahko lačno, a če ne zmore narediti načrtovanega giba, ki mu omogoča dostop do hrane, se ne bo nasitilo. Henrik Ehrsson je izvedel zanimiv poskus o odzivanju človeških možganov na umetno roko. Prostovoljci so skrili desno roko pod mizo, namesto nje pa so jim pritrdili umetno, gumijasto protezo. Dražili so zdaj eno zdaj drugo roko in že po enajstih sekundah so umetno začutili kot svojo. Informacije se zbirajo in analizirajo v delu možganov, imenovanem premotorični korteks. Pridobimo jih z vidom, dotikom in občutkom za lokacijo. Kadar ni podatkov zadnjih dveh, možgani predvidevajo, da je informacija, ki prihaja iz organa vida, ključna. Zato so možgani vseh prostovoljcev prepoznali umetno roko kot lastno. DPA

 Neprimerna otroška hrana

 Obroki za otroke, ki jih ponujajo v ameriških restavracijah, so neprimerni, saj ne izpolnjujejo niti osnovnih prehrambnih zahtev. Strokovnjaki so pregledali sto enainštirideset obrokov in ugotovili, da je večina pretirano kaloričnih ter da vsebuje preveč maščob in premalo esencialnih vitaminov in mineralov. Čeprav pristojne oblasti zatrjujejo, da je prehrana v šolah in vrtcih drugačna, so starši skeptični in čakajo, kaj bodo pokazale najnovejše raziskave. 

 Prehladni virus ubija rakave celice

 V Avstraliji, kjer je največ obolelih za najnevarnejšo obliko kožnega raka, se je rodila nova ideja za izdelavo cepiva proti melanomu. Znanstveniki so ugotovili, da cepivo, izdelano iz spremenjenega virusa coxsackie, uničuje rakave celice. Pri poskusih na miših se tumorske celice niso več razmnoževale in tumor je sčasoma popolnoma izginil. Med prvimi, ki so raziskovali učinkovitost zdravljenja melanoma z virusom, ki povzroča tudi prehlad, je avstralski strokovnjak Darren Shafren. Zdaj njegovo delo nadaljujejo na univerzi v Erlangnu. Cepivo bi radi modificirali tako, da ne bi povzročalo prehlada. 

Zelenjava proti pljučnemu raku

 Dve neodvisni obsežni raziskavi kažeta, kako pomemben je izbor hrane za varovanje pred nastankom pljučnega raka. Ljudje, ki pojedo veliko korenja, bogatega s karotenoidi, in paradižnika, ki vsebuje mnogo likopena, zmanjšajo verjetnost za nastanek pljučnega raka za več kot šestdeset odstotkov. Pozitiven učinek korenja in paradižnika so opazili samo pri nekadilcih. Prav tako koristen je brokoli in njemu sorodna zelenjava. Snovi, ki jih uvrščajo med izotiocianate, delujejo antioksidativno. V telesu lovijo nevarne proste radikale in zmanjšujejo njihovo učinkovitost. Raziskavi imata toliko večjo težo, saj sta potekali dobrih deset let in zajeli večje število ljudi.  

Sojino mleko varuje pred osteoporozo

 Danski strokovnjaki trdijo, da lahko z enostavnimi ukrepi ustavimo naraščanje osteoporoze pri ženskah. V menopavzi se mineralna gostota kosti zaradi hormonskih sprememb manjša. Če bi ženske redno uživale sojine izdelke, se v dveh letih po menopavzi njihova kostna masa ne bi zmanjšala, so ugotovili. Pri kontrolni skupini, ki rastlinskih proteinov izoflavenoidov ni uživala, pa se je kostna masa hrbtenice zmanjšala za štiri odstotke. Znanstvenica Eva Lydeking - Olsen je prepričana, da moramo v kritičnih letih prehrani posvetiti več pozornosti, kot je veljalo do sedaj. Dinamičen proces nalaganja mineralov v kosteh in izločanja iz njih še ni v celoti pojasnjen, očitno pa lahko na starost brez osteoporoze vplivamo med menopavzo kar sami, brez zdravil. 


Rss_feed

Categories

Follow Us

+1

Like Us on Facebook

Povezave


 

Izdelava spletnih trgovin

contraiditiones

 

artritis pain


Are you looking for a military time clock chart? Check it out.

Goji Berry Capsulas

 

Wollen Sie was für Reiter oder ein Pferd finden, können aber nichts anfangen? Heute gibt es viel zu viele Online-Shops, die Pferdzubehör anbieten. Probieren Sie mal Pferdartikel und Pferdzubehör vergleichen, das Beste finden und sparen Da können Sie mehr als 25.000 Artiekl von führenden Online-Shops Deutschlands finden, vergleichen, und das Beste finden, wobei auch sparen! Pferdedecken, Beinschutz, Trensen, Sattel, Handschuhe und viel mehr sind bei reitsport-in.de zu finden.

If you are looking for info on iPhone hearing aids Chennai please visit www.astrahearing.in

Cheap SEO service company, bangkok, Thailand


Arts and cultural activities are now being turned into a full time day Job, from Music, Dancing, Poetry and Film. The job centre plus uk is helping to connect young and talented individuals to progress centres to help them tap strongly into their talents and develop them further. This will help keep the youth focused and out of trouble.

Shop Fashion Shoes at No.1 Kim Kardashian Shoes Shop. Free Shipping & Free Size Change

filme online http://filmeonlinegratis.ro filme online

Every event needs a stage hire company see our website http://stagehireuk.org/

chat online

If you are looking for funfair hire please see our website

Minecraft hesap

In case you're interested in knowing more info on make-up, stop by makeup classes new york

black ops hypnosis

pentair intellichlor ic40

Auf dieser Seite können Sie Möbel vergleichen. Möbel aussuchen können Sie hier. 1 Mio Artikel von besten Shops, Das müssen Sie checken! Unser Interior Design Stilist hat die Besten Produkte für Sie zusammengestellt!

The VPN service at the best value for money VPN service Your anonymous and secure Internet access available at ultra high speed

The VPN service at the best value for money. Your anonymous and secure Internet access available at ultra high speed. NolimitVPN is one of the most reliable VPN provider. 

webshopiko.rs

jamorama learn guitar product review

Benefit from fantastic savings on top essay writing services , just by taking a look at topofbestpaperwritingservices.com

click here

>

تقویم 95 ،چاپ عمومی تقویم 95 ، تقویم 95 آماده ، طراحی تقویم 95 ، چاپ تقویم 95 اختصاصی ، تقویم 95 وزیری ، طراحی و چاپ تقویم 95 ، سر رسید قطع رقعی ، تقویم 95 قطع پالتویی ، تقویم 95 قطع رحلی ، چاپ تقویم 95 آماده تقویم 95 سر رسید 95 ،چاپ عمومی سر رسید 95 ، سر رسید 95 آماده ، طراحی سر رسید 95 ، چاپ سر رسید 95 اختصاصی ، سر رسید 95 وزیری ، طراحی و چاپ سر رسید 95 ، سر رسید قطع رقعی ، سر رسید 95 قطع پالتویی ، سر رسید 95 قطع رحلی ، چاپ سر رسید 95 آماده تقویم 95 ،چاپ عمومی تقویم 95 ، تقویم 95 آماده ، طراحی تقویم 95 ، چاپ تقویم 95 اختصاصی ، تقویم 95 وزیری ، طراحی و چاپ تقویم 95 ، سر رسید قطع رقعی ، تقویم 95 قطع پالتویی ، تقویم 95 قطع رحلی ، چاپ تقویم 95 آماده تقویم 95 سر رسید 95 ،چاپ عمومی سر رسید 95 ، سر رسید 95 آماده ، طراحی سر رسید 95 ، چاپ سر رسید 95 اختصاصی ، سر رسید 95 وزیری ، طراحی و چاپ سر رسید 95 ، سر رسید قطع رقعی ، سر رسید 95 قطع پالتویی ، سر رسید 95 قطع رحلی ، چاپ سر رسید 95 آمادهรองเท้าบูทclick hereΤο ρομέο έκανε πέρυσι την έκπληξη αλλάζοντας ριζικά, μεταφέροντας το concept ενός live clubbing του Κολωνακίου, του Cabaret @ Romeo (δείτε περισσότερα για το cabaret athens ). Το νυχτερινό κέντρο μετά την πετυχημένη πρώτη του σεζόν είναι έτοιμο να κάνει φέτος την διαφορά στην παραλιακή!

buy venus factor

کف شوی , زمین شوی , سوییپر , جارو برقی صنعتی, مکنده , اسکرابر, کفشوی,زمینشوی صنعتی,نظافت صنعتی اسکرابر دارای اسکرابر باطریدار,اسکرابر برقی,اسکرابر صنعتی,اسکرابر زمین شوی,اسکرابر قوی , اسکرابر کابلی,اسکرابر شارژی , اسکرابر قوی و اسکرابر IPC .:فلامک ماشین:Business

learn how to resell imported clothes and profit too high, but many people do not know where to buy roupas para revender It is very easy to resell imported clothes, only buy from a trusted supplier who has many years of experience in the market.

popular quotes

Il miglior modo per aumentare like alla tua fanpage facebook? acquista fan facebook su webandweb.it!

XplicitGH.com is Ghana's Online Magazine. We have being in existence for the past 5 years. At our site, we give readers everything concerning Ghana. We Give users news, Ghanaleaks, Ghana Movies, Celebrities, Fashion, Ghanandwom, Ghana Music, ghanandwom ,Ghanamotion, GHXclusive, Ghana Braids, Empressleak, Beauty Tips, Travels and Tours, Hotels and Ghana Foods and The Latest and Trending News in Ghana. If you are looking for any information online on Ghana, just visit XplicitGH.com CT Airlink provides affordable door-to-door Transportation, Motor Coach, Bus Rental and Bus Charter Service throughout Connecticut, New York, New Jersey, Long Island, Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island. CT Airlink operates sedans to covering the Limo Service CT to LGA , John F. Kennedy (JFK), LaGuardia Airport, Newark Liberty (EWR), Hartford Bradley (BDL), Boston Logan (BOS) and Westchester County (HPN) airports. CT Airlink able to arrange CT limo and car services for tourism, business, wedding and more events.

Prevod